18.04.2018
Дани Музеја језика и писма

У Музеју језика и писма у Тршићу 19. и 20. априла 2018. године биће одржани програм поводом седам година постојања овог музеја. Сви програми, од изложбе преко презентације интернет платформе до стручних излагања, биће у знаку два века од објављивања Вуковог Српског рјечника. Научна јавност је у великој мери сагласна са тим да је Вуков Рјечник у издању из 1818. године дело које представља једну од најзначајнијих књига српске науке и наше културе. Вук је у првом издању речника први пут приказао народни језик и због тога академик Павле Ивић каже: „...да се не може навести ниједно друго дело у историји српске културе које би одиграло већу улогу као прекретница, као полагање темеља.“

Изложба коју ћемо отворити у четвртак 19. априла у Музеју језика и писма приказује речи које је Вук уврстио у речник а које у објашњењу садрже појмове из нашег краја. Вуков Рјечник из 1818. има 26 270 речи и права је слика Вуковог завичаја, односно источнохерцеговачког говора. Надамо се да ће изложба под називом „Наше Вукове речи“ подстаћи посетиоце Музеја језика и писма у Тршићу да истраже ову многозначну и веома инспиративну и важну књигу и наш крај.“- кажу ауторке програма и изложбе Ана Чугуровић и Дајана Ђедовић. Изложбу ће у Музеју језика и писма у Тршићу у четвртак 19.априла у 12 часова отворити професорка Рајна Драгићевић управница Катедре за српски језика Филолошког факултета у Београду. У наставку програма истог дана у 13 часова у Образовно-културном центру у Тршићу присутни ће имати прилику да чују студенте основних, мастер и докторских студија Филолошког факултета који ће своја излагања посветити Вуковом Рјечнику.

У петак 20. априла у 12 часова у Музеју језика и писма биће представљена речничка платформа „Расковник“ чији аутори и уредници су Тома Тасовац и Снежана Петровић из Институтуа за српски језик Српске академије наука и уметности. О овој интертнет платформи биће речи и у разговору који ће бити уприличен у 13 часова у Образовно-културном центру, а са заинтерсованима ће разговратаи др Снежана Петровић научна саветница Института за српски језик. У 14 часова у Образовном центру биће одржана и два предавања о језику у (не)материјалном наслеђу. О овој теми говориће: др Смиљана Ђорђевић Белић виша научна сарадница Инститита за књижевност и уметност и Данијела Филиповић координаторка у Центру за нематеријално културно наслеђе при Етнографском музеју.

Посетиоци Музеја језика и писма поред изложбе „Наше Вукове речи“ од 20.априла моћи ће да претражују Вуков Рјечник и помоћу кодова распоређених на Вукове азбучне ковчежиће у дворишту Музеја језика и писма који ће их уз помоћ апликације на телефонима водити на интернет речничку платформу „Расковник“.