16.05.2018
Ноћ музеја 2018

XV НОЋ МУЗЕЈА 2018. Програм Центра за културу „Вук Караџић“ Лозница

 

Музеј језика и писма у Тршићу 18.00 часова

Речи су победиле таму Светле речи у Вуковом Рјечнику

У Ноћи музеја у Музеју језика и писма у Тршићу ове године имамо повод да славимо две победе: 200 година од објављивања Вуковог Рјечника и прву годину прослављања Међународног дана (и месеца) светлости. Тим поводом покушаћемо да кроз речи из Рјечника осетимо светлост на начин на који су је људи доживљавали и описивали у периодима који су претходили записима Вука Стефановића Караџића а који су били потпуно различито осветљени у односу на период у коме ми живимо. Светлост никада није била само физички појам који се кроз време развија већ је увек и део свеприсутног система вредности који га мења. Позивамо вас да поделимо речи које светле, сијају, зраче, сјаје, тињају, блистају, светлуцају, горе...

 

Музеј Јадра у Лозници 19.00 часова

Изложба „Тесла и Пупин на истом путу“ ауторке Александре Нинковић Ташић

Посетиоци ове интерактивне путујуће изложбе имаће прилику да упознају велике српске научнике Николу Теслу и Михаила Пупина, који су значајним проналасцима обележили време у коме су живели и стварали. Осим тог, посетиоци ће имати прилику да доживе нова искуства, кроз концептуална и технолошка решења, карактаеристична за време које је тек пред нама.

 

Стална поставка слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић 20.00 часова

Вођење кроз сталну поставку

Посетиоци ће моћи да сагледају личност уметника Миће Поповића, и све његове личне и професионалне победе, кроз дела која је оставио свом родном граду, а које се налазе у саставу наше збирке. Посетиоце ће кроз сталну поставку водити кустос историчар уметности.