17.09.2018
Одржан 85. Вуков сабор

Вуков сабор, једна од најстаријих манифестација у Србији, одржан је по 85. пут од 10. до 16. септембра. Програм овогодишње манифестације је био у знаку обележавања јубикеја - 200 година од објављивања првог издања Српског рјечника Вука Стефановића Караџића. 

Вуков сабор је свечано отворен у понедељак, 10. септембра. Тог, првог саборског дана, представљен је пројекат "АЕЛЕММ уметички караван", који обухвата 16 интерактивних паноа са фотографијама са Ариљске летње музичке манифестације уз звуке класичне музике. Панои су постављени у пешачкој зони испред Вуковог дома културе. Затим је оторена изложба изабраних слика насталих током 25 година трајања Међународне ликовне колоније "Гамзиград" у Зјечару. Изложба је отворио Владимир Ђуричић, директор Установе Народно позориште Тимочке крајине - Центар за културу "Зоран Радмиловић" Зајечар. Након отварања изложбе уследило је свечано отварање. Сабор су свечано отворили представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, и Министарства културе и информисања у Влади Републике Србије, Габријела Грујић, помоћник министра просвете и Драган Хамовић, посебни саветник министра културе. Свечаном отварању је присуствовала и Ивана Дедић, помоћник министра културе.
Драган Хамовић, посебан саветник министра културе је између осталог казао да "Када се окренемо и ослушнемо около себе видећемо да смо увелико заборавили мислити српски и на српском, у најосновнијем значењу, него мислимо туђом главом и унапред датим и задатим, медијски и политички увезеним и потуреним одговорима – толико да губимо своје дубље човечанско својство".
Габријела Грујић, помоћница министра просвете је у свом говору истакла да су Лозница и Тршић у наредних неколико дана место окупљања младих из Србије, али и из расејања који ће све нас подсећати да никада не смемо да заборавимо да смо богати онолико колико о себи знамо и колико можемо да пружимо, да смо као народ моћни само ако себе доживимо као чврсту спону између наших предака и потомака, ако нас, овде присутне доживимо као ону спону која ће очувати симфонијски поглед на свет, на развој српскога бића и очувања нематеријалног културног наслеђа, матерњег језика и писма, очувања културе српскога заједништва у свакој прилици, у добру и злу.
Јавности се обратио и Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника Града Лознице.
У наставку програма уследио је део из монодраме "Вук поново међу вуковцима", у којој Вука игра Иван Бекјарев, као и концерт Српског хора Серафим Саровски из Зрењанина, ансамбла који негује духовне нумере, српске родољубиве песме, романсе и староградске песме. 

Другог саборског дана је одржан заједнички програм Библиотеке Вуковог завичаја и КУД "Караџић" поводом обележавања значајног јубилеја - 150 година Библиотеке Вуковог завичаја. О историјату најстарије установе културе у Лозници, која је настала 1868. године, казивали су чланови КУД "Караџић" и запослени у Библиотеци Вуковог завичаја. У наставку програма одржан је концерт Дуа Понте (Аља Петрић и Дамјан Станишић) уз учешће Црквеног хора "Сабор српских светитеља" из Бање Ковиљаче.

Трећег саборског дана, у среду, 12. септембра, у Сталној поставци слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић отворена је изложба радова Гордане Каљаловић Одановић под називом "Простор књиге, књига у простору". Гордана Каљаловић Одановић је ликовна уметница, професор на Академији уметности, која се у уметничкој пракси изражава кроз медије скулптуре и инсталацију. Аутор је преко 20 пројеката и добитник више награда. Изложбу је отворила Марина Цветановић, кустос историчар уметности. О изложби је говорила и ауторка, која је напоменула да кроз овај вид уметности се бори за очувања културе и наслеђа.
 

Четвртог саборског дана су одржана три програма. У Кући писаца је представљена аудио књига "Текеришки пешкир" Зорана Тошића, историчара. Прича о пешкиру је везана за Први светски рат и чувену Битку на Церу, а аутору аудио књиге је послужила као мотив. Књига је намењена деци са посебним потребама. У 18 часова у Музеју Јадра је отворена историјско-документарна изложба "Пробој Солунског фронта и ослобођење Србије" аутора Горана Вилића, кустоса историчара. Изложба се састоји из докумената, фотографија и статистичких података који су везани за пробој Солунског фронта и обележавање 100 годишњице од тог историјског догађаја. Изложбу је отворио др Радован Дивнић, заменик градоначелника Лознице. Ова изложба је једна у низу, које је реализовао аутор изложбе у претходне четири године које су биле посвећене обележавању догађаја из Првог светског рата.  У 20 часова у свечаној сали Вуковог дома културе је изведена представа "Дервиш и смрт" Београдског драмског позоришта. У представи играју Слободан Ћустић и Милош Лазић. Слободан Ћустић је и редитељ представе. О самој представи редитељ је казао: "У Мешином роману "Дервиш и смрт" пронашао сам нешто што ме је већ после прве прочитане странице зауставило. Снажан приказ највеће човекове муке – сумње. Сумња у све и дилема око свега су неисцрпни бунар духовности и неиспитаних тајни људске душе којом се Меша бави. Основни мотив настајања ове представе је моја дубока фасцинација непоновљивим начином на који то ради. Његова изјава у роману „Ја немам два срца, Једно за љубав, друго за мржњу“ је нешто најхрабрије, најчасније и највеличанственије што може рећи један човек".

 

Пети саборски дан је био у знаку представљања Музеја Вука и Доситеја, одржавања 48. Међународног научног скупа слависта у Вукове дане. У Музеју језика и писма у Тршићу се представио Музеј Вука и Доситеја из Београда са изложбом "Језик је хранитељ народа" ауторке Елиане Гавриловић. У поподневним часовима је одржан Међународни научни скуп слависта.Тема научног скупа је била "Српски језик, књижевност и култура на страним универзитетима - актуелно стање и перспективе. Своје радове су излагали: Вељко Брборић, Маја Ђукановић, Лесја Стеблина и Изабела Лис Вјелгош. Научни скуп је реализован у Образовно-културном центру "Вук Караџић" у Тршићу. Након одржаног дела научног скупа, представљена је издавачка делатност Матице српске, у оквиру којег је представљена књига проф. др Рајне Драгићевић "Српска лексика у прошлости и данас". О књизи су говорили проф. др Вељко Брборић, доц. др Душанка Вујовић и ауторка. У 20 часова у свечаној сали Вуковог дома културе одржан је концерт Гитарског триа Старчевић "Балканске жице".

Шестог саборског дана је настављен рад Међународног научног скупа у Образовно-културном центру "Вук Караџић" у Тршићу. Након одржаног научног скупа представљена је књига "Књига о Вуку" проф. др Бошка Сувајџића, редовног професора на Филолошком факултету у Београду. Ова књига је објављена у издању ИП "Албатрос плус" у августу месецу током Међународног конгреса слависта одржаног у Београду, а први пут је представљена јавносту у оквиру програма Вуковог сабора. О књизи су говорили др Миодраг Матицки, рецензент, Младен Весковић, уредник и аутор. Књига је намењена како филолозима, тако и широј читалачкој публици. У 20 часова у свечаној сали је одржано такмичење младих гуслара. учествовалао је 22 гуслара из региона.

Завршна свечаност 85. Вуковог сабора одржана је у недељу, 16. септембра 2018. године у Тршићу. програм завршне свечаности под називом "Очувајмо језик, сачувајмо земљу" је започео отварањем документарне изложбе проф. др Рајне Драгићевић и др Ненада Ивановића "Српска лексикографија од Вука до данас", а која је приређена поводом Међународног конгреса слависта у Београду. Ова изложба је била изложена у галерији Српске академије наука и уметности. О изложби су говорили аутори. Професорка Рајна Драгићевић је истакла да је циљ ове изложбе да се скрене пажња јавности на значај српских речника као „књига које су више од књига“. И да су речници ризница лексичког блага, етнографских и културолошких података о историји српског народа. На свечаној бини званој "Сабориште" у 12 часова почела је свечана завршница овогодишњег Вуковог сабора подизањем заставе Вукових сабора и  "Химне Вуку" Стевана Стојановића Мокрањца у извођењу хора Гимназије "Вук Караџић" Лозница. Беседник 85. Вуковог сабора је био проф. др Вељко Брборић, редовни професор на Филолошком факултету Универзитета у Београду, који је између осталог истакао "Вук је без премца у нашој културној историји. Од његове сетве и данас убирамо плодове. Написао је и објавио прву збирку народних песама, прву граматику српског језика, први речник нашег језика, прве рецензије, први буквар, био је први акцентолог и дијалектолог, био је увек први и најбољи. Није непознато да сваки народ има своје великане, своје пропородитеље, преважене и незаобилазне појединце који га задужише потоње векове и покољења. Ипак, мало је народа који имадоше такву људску громаду као што је био наш тршићки геније, Вук је српско национално обележје, утемељен је у националну културу, па нико не спори да је уз Светог Саву и Његоша, најзначајнија личност српске културе и српске историје. Оне културе и историје које су касније оснажиле Тесла и Миланковић, Цвијић, Дучић, Белић, Андрић, Црњански и Селимовић и други значајни умови - трајни понос Србије". Поздравну реч је упутио и Видоје Петровић, градоначелник Града Лознице. Након беседе и поздравне речи уследила је представа "Српски рјечник" у режији Дарка Камарита. У представи су играли: Игор Ђорђевић, Милан Цаци Михаиловић, Александар Срећковић Кубура, Данило Лончаревић, Лепомир Ивковић, Тихомир Арсић, Горица Поповић, Владан Михаиловић и Ненад Ћирић. У оквиру представе музички извођачи су Браћа Теофиловић, а водитељи програма Ивана Миленковић и Драган Вучелић. У наставку програма одржан је концерт групе "Гарави сокак".

85. Вуков сабор је подржало Министарство културе и информисања Републике Србије.

Генерални спонзор: Компанија "Дунав осигурање"

Пријатељ Вуковог сабора: Eurobank Srbija

Мадијски покровитељи: Радио Телевизија Србије, "Лозничке новости". РТВ "Лотел" и РТВ "Подриње".