15.09.2019
Завршна свечаност 86. Вуковог сабора

Данас је у Тршићу одржана завршна свечаност 86. Вуковог сабор. Програм завршне свечаности је почео отварањем изложбе фотографија "Хиландар", аутора Рајка Каришића, српског фотографа и носиоца високог звања Кандидат мајстор фотографије. Изложба о овом монументалном српском споменику културе настала је приликом ауторових посета Манастиру Хиландар, којих је било 45. Изложбу је отворила Марина Цветановић, кустос историчар уметности у центру за културу.

Након отварања изложбе, програм је настављен на Саборишту у Тршићу подизањем заставе Вукових сабора и "Химном Вуку" Стевана Стојановића Мокрањца у извођењу Хора Гимназије "Вук Караџић". Поздравну реч је упутио градоначелник Града Лознице, Видоје Петровић, који је истакао да је боље умети, него имати, и да су резултати у култури постигнути захваљујући непрекидним радом. Беседник овогодишњег Вуковог сабор био је прослављени редитељ, Емир Кустурица, који је између осталог казао да је Спас језика и памћење достигнућа Вука Караџића у литератури.
Програм је настављен позоришном представом "Одбегли принц", насталом по тексту проф. др Бошка Сувајџића поводом обележавања јубилеја - осам векова аутокефалности Српске православне цркве. Представа приказује Светог Саву у народном предању и средњовековној књижевности, као и узрастање српске државе, духовности и писмености. У представи су играли: Љубинка Кларић, Александар Срећковић Кубура, Јоаким Тасић, Сташа Николић, Ненад Ћирић, Ђорђе Бранковић, Иван Заблаћански и Марко Васиљевић.
У делу програма Саборско посело учествовао је Српски културни центар „Вук Стефановић Караџић“ Бачка Топола
(песме и игре).