13.02.2020
Међународни дан матерњег језика
МЕЂУНАРОДНИ ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА
21. ФЕБРУАР 2020.

У свету се Дан матерњег језика прославља од 2000. године. Унеско верује у значај културне и лингвистичке разноликости у одрживости друштава и допринос очувања ових разлика у неговању толеранције и поштовању других.

Ове године тема Међународног дана матерњег језика је то да Језици немају границе. Овог 21. фебрура Центар за културу "Вук Караџић" Лозница угостиће у дворишту Вукове спомен-куће у Тршићу у 12 часова Огранак Вукове задужбине Гимназије "Вук Караџић" Лозница који ће кроз казивање поезије показати колико је наш матерњи језик безграничан.

Програм гимназијалаца најавила је професорка Невена Митровић, председница Огранка Вукове задужбине Гимназије "Вук Караџић": "Матуранткиње Николина Никић, Емилија Симић и Јована Пантелић ових дана већ увелико припремају поетски колаж Како да нађем реч која није само глас. Инспирисане поезијом Љубомира Симовића, Матије Бећковића, Миодрага Павловића, текстове су одабрале са циљем да, у својству Вукових задужбинара, дарују публици еуфоничне риме, бистре мисли и дирљиве опомене."