03.11.2020
Музеји за 10

МУЗЕЈИ ЗА 10

од 9. до 15. новембра 2020.

 

Центар за културу „Вук Караџић“ Лозница ове године ће по први пут учествовати са својим програмима у манифестацији „Музеји за 10“. Ова највећа национална музејска иницијатива одржава се под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и сваке године привуче око 200.000 посетилаца. Манифестација „Музеји за 10“ биће одржана од 9. до 15. новембра 2020. године.

У оквиру ове манифестације Центар за културу представиће изложбу Музеја књижевности и позоришне умјетности из Сарајева „Везени мост“ која садржи избор песама из дела Насихе Капиџић Хаџић. Избор је извршила ауторка изложбе Тамара Сарајлић Славнић, а илустрације је урадио Дејан Славуљица. Ова изложба је и део пројекта прекограничне сарадње „Музејске приче“. Изложба ће бити отворена 9. новембра 2020. године у 12 часова у Музеју језика и писма у Тршићу.

Поред поменуте изложбе, посетиоци могу погледати изложбу „Записи у глини“ Аранке Мојак која је већ постављена у Калиграфској радионици у Тршићу. Такође, може се обићи и документарна изложба о животу и раду српског научника Јована Цвијића под називом „Јован Цвијић, један од великих умова Србије“, која је већ постављена у Музеју Јадра у Лозници.

Посетиоци могу видети и остале изложбене поставке Центра за културу „Вук Караџић“ Лозница у Знаменитом месту Тршић, Музеју Јадра, Сталној поставци слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић и Спомен-комплексу „Церска битка“ у Текеришу.

Путем информационих технологија, Центар за културу представиће неколико изложби. Дигиталну поставку о животу и раду Јована Цвијића можете погледати на http://jovancvijic.ckvkaradzic.org.rs , као и изложбе, попут изложбе слика „Лица Земље, лица људи“ аутора Драге Симића, магистра сликарства, које ће бити постављене на нашој страници друштвене мреже Facebook (facebook.com/centarzakulturuloznica).

Радно време објеката Центра за културу „Вук Караџић“ Лозница за време манифестације „Музеји за 10“ је следеће: Знаменито место Тршић од 9 до 15 часова сваког радног дана током трајања манифестације; Музеј Јадра од 8 до 19 часова сваког радног дана током трајања манифестације; Стална поставка слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић од 9 до 19 часова сваког радног дана током трајања манифестације и Спомен-комплекс „Церска битка“ у Текеришу од 9 до 15 часова сваког радног дана током трајања манифестације.

У оквиру манифестације „Музеји за 10“ биће обележена Европска ноћ музеја у суботу, 14. новембра 2020. године, када ће радно време у објектима Музеј Јадра и Стална поставка слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић у Лозници бити од 17 до 00 часова.