02.12.2020
Апликација интерактивног мултимедијалног водича Центра за културу доступан на Google Play Store и Apple Store

У оквиру пројекта „Музејске приче“, који је реализован током 2019. и 2020. године, израђена је беплатна апликација за мобилни телефон под називом "Апликација интерактивног мултимедијалног водича". У оквиру апликације су представљене установе културе које су учествовале у пројекту: Хисторијски музеј БиХ, Музеј књижевности и позоришне умјетности БиХ, Музеј Вијећница, Музеј "Валтер брани Сарајево", Завод за заштиту споменика културе Краљево, Народни музеј Ужице, Завичајни музеј Прибој, Музеј Пријепоље и Центар за културу "Вук Караџић" Лозница. Апликација омогућава приступ аудио-визуелним информацијама о музејским експонатима, укључујући текстуалне информације, фотографије и аудио садржаје на енглеском, српском и босанском језику. На овој апликацији Центар за културу представио је Знаменито место Тршић у трајању од 50 минута и Сталну поставку слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић у трајању од 30 минута. Апликацију прате и QR кодови који су постављени на следеће објекте у Знаменитом месту Тршић: Вукова спомен-кућа, вајат, качара, млекар, воденица, галерија, Радионица старих заната, Музеј Вукових сабора, Вук и наука, Абаџијска радња, Кућа писаца, Музеј језика и писма, Калиграфска радионица, као и на Сталној поставци слика Миће Поповића.

"Апликација интерактивног мултимедијалног водича" је доступна на Google Play (за андроид уређаје) и Apple App Store (за IOS/Apple уређаје) од 1. децембра 2020. године. Апликација се може преузети на следећем линку: www.guide2.app/museum-stories. Потребно је да на свом мобилном телефону притиснете поменути линк www.guide2.app/museum-stories и изаберете опцију Музејске приче. Том приликом се отвара насловна страна апликације, а корисник има могућност да изабере понуђену установу културе. Поред сваког назива установе културе и њеног логоа постоји опција за инсталирање: Google Play и Apple Store.

"Апликација интерактивног мултимедијалног водича" се може преузети и тако што ће се у Google Play или Apple Store укуцати назив Cultural Centre „Vuk Karadzic“ – Loznica.

Пројекат „Музејске приче“ партнерски реализују Град Сарајево, Хисторијски музеј Босне и Херцеговине, Завод за заштиту споменика културе Краљево и Центар за културу „Вук Караџић“ Лозница. Пројекат се кофинансира од стране Европске уније средствима намењеним програму прекограничне сарадње Србије и Босне и Херцеговине 2014-2020 у оквиру инструмента за претприступну помоћ (IPA II). Тело за уговарање и финансирање пројекта из средстава Европске уније је Министарство финансија (ЦФЦУ).