30.12.2020
ЗАВРШНА КОНФЕРЕНЦИЈА ПРОЈЕКТА "МУЗЕЈСКЕ ПРИЧЕ" ФИНАНСИРАНОГ ИЗ СРЕДСТАВА ИПА II ПРОГРАМА ПРЕКОГРАНИЧНЕ САРАДЊЕ СРБИЈА - БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА 2014-2020 ОДРЖАНА 28. ДЕЦЕМБРА 2020. ОНЛАЈН
Пројекат “Музејске приче” у оквиру Инструмента за претприступну помоћ (ИПА II) – Програма прекограничне сарадње Србија – Босна и Херцеговина 2014-2020 завршио се након 24 месеца реализације.
Завршна конференција је окупила представнике медија, јавности и пројектних партнера. Домаћин конференције био је Град Сарајево као водећи партнер пројекта. Учесници су имали прилику да погледају премијерно урађени промотивни видео материјал за све културне институције, те да добију целовит преглед резултата и доприноса пројекта прекограничном подручју.
Велика је част такође била угостити представнике Министарства финансија Србије, Сектора за уговарање и финансирање програма из средстава ЕУ (ЦФЦУ), те Заједничког техничког секретаријата за Програм прекограничне сарадње Србија – Босна и Херцеговина, који су овом приликом честитали свим пројектним партнерима на њиховом доприносу главним постигнућима пројекта.
Пројекат “Музејске приче” реализује се у оквиру Инструмента за претприступну помоћ (ИПА II)-Програма прекограничне сарадње Србија–Босна и Херцеговина 2014-2020. Град Сарајево је 31.12.2018. године потписао Уговор о суфинансирању пројекта средствима Европске уније са надлежним телом за уговарање-Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава ЕУ (ЦФЦУ) у оквиру Министарства финансија Републике Србије.
Пројекат је реализовао Град Сарајево у партнерству са - Хисторијским музејом БиХ, Центром за културу „Вук Караџић“ из Лознице и Заводом за заштиту споменика културе из Краљева.
Активности пројекта су допринели јачању капацитета 11 музеја прекограничног подручја: 6 у БиХ (Хисторијски музеј БиХ, Олимпијски музеј БиХ, Земаљски музеј БиХ, Музеј књижевности и позоришне умјетности БиХ, Музеј Вијећница, Музеј Сарајева) и 5 музеја/институција у Србији (Центар за културу „Вук Караџић“ Лозница, Завод за заштиту споменика културе Краљево, Народни музеј Ужице, Завичајни музеј Прибој, Музеј Пријепоље).
Успешном реализацијом пројекта музеји имају бољу одрживост, веће техничке капацитете за свој будући рад кроз набављену опрему, рестауриран простор, дигитализоване музејске збирке, израђене промотивне видео материјале и каталоге, као и музејске раднике оспособљене за нове методе рада. Модерни, капацитирани и промовисани музеји и установе културе у Босни и Херцеговини и Србији на овај начин ће поврати своје заслужено место у друштву, као чувари наслеђа једне државе, место сусрета генерација, који у музејима уче да воле домовину, културу, знање, али и једни друге.
“Постоји и она људска потреба за повезивањем прекинутих нити, поновном дружењу свих учесника пројекта,“ истиче мр Снежана Нешковић-Симић, директорке Центра за културу „Вук Караџић“ Лозница и додаје да је поновно успостављење сарадње кроз заједничке изложбе и сусрете је највећа вредност оваквог пројекта. „Појединачно повезивање је постојало и раније, али сматрам да је управо оваквим пројектима, умрежавање много успешније. Средства ЕУ су нам омогућила да се обнове музеји и осавремени рад наших музеја како сарајевских тако и целе западне Србије. Заједничке изложбе, апликација за мобилни, заједнички промотивни филм и каталог преведен на неколико светских језика, омогућавајући да свака установа јача свој културни идентитет. Овако богата и разноврсна сарадња није могућа без оваквих пројеката,” казала је Нешковић Симић. Музејске приче омогућиле су и постављање видео надзора над свим објектима у месту Тршић. “Добијена је опрема за бржи и успешнији рад целе установе у виду штампача у боји, лаптопа, витрина за излагање предмета, великих ТВ екрана,” додаје Нешковић-Симић.