04.03.2021
СВЕТ ЖЕНА

Град Лозница и Центар за културу „Вук Караџић“ од 2002. године организује програм под називом Свет жена који континуирано негује вредности и афирмише стваралаштво жена из разноврсних области. Током деветнаест година постојања угостили смо многе уметнице, књижевнице, научне раднице. Разним активностима подсетили смо на веома значајне жене из различитих области које су у прошлости обликовале пут за будуће генерације. И ове године прошетаћемо стазама прошлости, културе, уметности, али ћемо се осврнути и на садашњи тренутак, тренутак пандемије светских размера. Ситуација у којој смо показала нам је сву опасност која прети, али и снагу и пожртвованост здравствених радника који својим несебичним радом пружају помоћ и подршку грађанима, a oво је једна од прилика да истакнемо значај њихове борбе и преданости која не сме остати незапажена. С обзиром да ова манифестација баштини стваралаштво и мисију жена у свету, друштву, култури и науци, морамо се осврнути шта подразумева улога једне жене у овим најтежим тренуцима. Као мајке, супруге, сестре, кћерке, жене су стављене на искушење. Прве за пример јесу здравствене раднице јер њихово херојство и борба за наше здравље и животе није им допуштала да се врате кући својој деци и најмилијима. Радећи даноноћно, оне су се потпуно посветиле својој земљи и свом народу. Није важно да ли у уметности, науци, здравству, педагошком раду, политици, жене раде и стварају. Од славних преткиња до савремене жене линија је дуга и узлазна. Стреми будућности са храброшћу и самопоуздањем, па је успех загарантован.

Снагом једне заједничке идеје и жељом да у томе успеју руководство Града Лознице на челу са градоначелником господином Видојем Петровићем, указало је поверење својим суграђанкама да буду водеће како у својим струкама и својим установама, тако и у Градској Управи, у култури, туризму, школству, здравству... Тако мењамо свест и дугогодишње устаљене навике, не само културном манифестацијом, већ и свим другим виталним функцијама нашег града и околине.

У току претходних година, у оквиру манифестације Свет жена подсетили смо, пре свих, културну јавност на стваралаштво Милене Павловић Барили, Надежде Петровић, Анице Савић Ребац, Бобе Благојевић, Ксеније Анастасијевић, Исидоре Секулић, Мире Траиловић, Жанке Стокић, Милеве Ајнштајн.

Ове године ћемо представити Знамените жене у историји Лознице, прву српску сликарку, Катарину Ивановић, активност жена Удрушења „Креативна визија“ које подржавају женско предузетништво, обележићемо Светски дан поезије читањем стихова српских песникиња у сарадњи са Огранком Вукове задужбине Гимназије „Вук Караџић“ у Лозници. 

Свечано отварање манифестације ће бити у понедељак, 8. марта 2021. године у 18 часова у Вуковом дому културе. Програм обухвата наступ Гудачког квартета Београдске филхармоније и Рецитал које изводе глумице: Марија Бергам, Софија Јуричан и Сташа Николић. Оне ће казивати стихове Радмиле Лазић, Катарине Митровић и Радмиле Петровић. Гудачки квартет ће извести следеће композиције: Словенска Ђорђа Балашевића, колаж песама групе ЕКВ, White stripes (одломак нумере) и Dancing queen групе Abba.