20.04.2021
Дани Музеја језика и писма

Центар за културу „Вук Караџић“ Лозница ће 21. и 22. априла 2021. године организовати програм Дани Музеја језика и писма посвећен обележавању десетогодишњице рада Музеја језика и писма у Тршићу који настоји да кроз интерактиван однос са посетиоцима сачува савремене навике говорника српског језика на свим нивоима језичке употребе и да укаже на промене и узроке промена у српском језику.

Првог програмског дана, 21. априла 2021. године у 12 часова, у Музеју језика и писма у Тршићу, биће отворена изложба „Писање, штампање, дигитализација – промене заједница и замишљања“, ауторке Ане Чугуровић, кусотса етнолога–антрополога у Центру за културу. Ауторка изложбе издвојила је ове три прекретнице у историји везане за језик које су промениле целокупно друштво и на различите начине шириле заједништво стварајући нове и другачије везе међу људима и утичући како на њихова сећања и планове, тако и на њихово поимање времена и близине. Ове промене утичу и на сваког од нас појединачно и различито усмеравају наша замишљања. Изложба је постављена као повод за отварање разговора са ауторима који су проучавали ове теме. У њој су мозаички представљени њихови закључци о могућим врстама утицаја и веза заједница и ових проналазака. Изложбу ће отворити др Бранко Златковић, виши научни сарадник Института за књижевност и уметност.

Другог програмског дана, 22. априла 2021. године у 12 часова, поводом 10 година постојања Музеја језика и писма у Тршићу и 60 година од уручења Нобелове награде Иви Андрићу, биће организовано онлајн предавање о кратким говорним формама у делу „Знакови поред пута“ Иве Андрића, проф. емеритуса др Љиљане Пешикан-Љуштановић. Предавање ће се одржати путем Зум (Zoom) платформе. Приступни линк преко којег ће сви заинтересовани моћи да се укључе и присуствују предавању биће објављен на Фејсбук страници Центра за културу „Вук Караџић“ Лозница.