15.09.2021
Трећи саборски дан
 
Трећег саборског дана Центар за културу "Вук Караџић" Лозница угостио је представнике најстарије културне, књижевне и научне институције, Матице српске. Том приликом представници Матице српске говорили су о најстаријем књижевном часопису у Европи, Летопису Матице српске, који у континуитету излази од 1824. године. Занимљиво је да је ова институција основана две године након покретања часописа.
У програму су учествовали: Ђорђо Сладоје, песник и главни уредник Летописа Матице српске; Селимир Радуловић, управник Библиотеке Матице српске и члан уредништва Летописа Матице српске; Зоран Ђерић, управник Српског народног позоришта у Новом Саду и члан уредништва Летописа Матице српске и Мирослав Алексић, помоћник управника Библиотеке Матице српске.
Традиционално представљање Матице српске на Вуковим саборима говори о континуитету и заједничком циљу очувања српске културе и традиције, као и српског језика и писма. Почаствовани смо што смо имали прилику да угостимо овакав програм.
 
Трећег саборског дана, осим представљања Матице српске, у Вуковом дому, у галерији "Мина Караџић" угостили смо Југословенску кинотеку, која је на овом, 88. Вуковом сабору, премијерно приказала документарни филм "Први Вуков сабор у Тршићу" (1933) режисера и етнолога Петра Ж. Петровића и Чеде Поповића.
О филму је говорио Александар Ердељановић, управник Архива Југословенске кинотеке који је посведочио о значају очувања документарног материјала из наше прошлости, а поготово Вуковом сабору, најзначајнијој и најстаријој културној манифестацији у Србији. Напоменуо је и то да су од делова материјала које им је давно предао Етнографски музеј успели да саставе и реконструишу филм о овој најзначајнијој културној манифестацији код нас.