14.02.2018
Међународни дан матерњег језика у Тршићу

Од 2000. године у свету се, сходно закључку Унескоа, обележава 21. фебруар као ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА. Матерњи језик је део културног идентитета народа, тачка препознавања, различитости али и толеранције и разумевања. Брига о матерњем језику је начин доказивања свести културне елите народа о властитом идентитету, али и веома осетљиво место толеранције те исте елите према другом.

Центар за културу „Вук Караџић“ и ове године ће пригодним програмима обележити 21.фебруар Међународни дан матерњег језика. Тим поводом 20.фебруара у Гимназији „Вук Караџић“ редовни професор Филолошког факултета у Београду др Зоран Пауновић и књижевница Љубица Арсић говориће средњошколцима о важности доброг познавања матерњег језика као и о важности добрих превода и преводилаца који нам приближавају књиге написане на другим језицима.

21.фебруара у дворишту Вукове куће 12 часова ученици Гимназије „Вук Караџић“ говориће одабране текстове у којим ће се осврнути на јубилеј 200 година од објављивања првог издања Вуковог „Рјечника“. Обележавање овог јубилеја биће актуелно током целе 2018. године. Ученике је припремила Невена Митровић професор српског језика. У програму ће учествовати и ученици Вукове спомен школе из Тршића. Професор Предраг Пипер написао је једном приликом да су четири најважнија стуба језичке културе: породица, школа, добри примери угледних појединаца и лекторска служба у медијским кућама.

Центар за културу „Вук Караџић“ својим активним учешћем у обележавању Међународног дана матерњег језика жели да истакне да у свакој прилици настоји да допринесе побољшању језичке културе у нашој средини.