Dobrodošli u prezentaciju kulturološke baštine Loznice i okoline dostupne i na video materijalu visoke definicije

Međunarodna multimedijalna
studentska likovna kolonija

U Tršiću će po 18. put od 15. do 22. jula 2017. godine biti organizovana Međunarodna multimedijalna studentska likovna kolonija. Ova kolonija svake godine okuplja studente i profesore sa umetničkih fakulteta u Srbiji, regionu i svetu u cilju povezivanja umetnika koji se bave različitim oblicima umetničkog stvaranja. U svojim kreativnim radionicama okuplja slikare, grafičare, vajare, dizajnere, tekstilce, kostimografe, performere, kao i teoretičare umetnosti. Organizator Kolonije je Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ iz Loznice. Umetnički direktor je Marko Lađušić, redovni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti, a rukovodilac Drago Simić, magistar slikarstva u Centru za kulturu.

Namera organizatora je da omogući realizaciju umetničkih projekata, ostvari kvalitetnu i bogatu umetničku zbirku, i da promoviše znamenito mesto Tršić kao istorijski i ruralni prostor kroz jedan moderan multimedijalni pristup. U zanimljivom ruralnom i prirodnom okruženju, težište je na materijalima koji se nalaze u prirodi, u samom znamenitom mestu. Rad u koloniji polaznicima pruža mogućnost razmene mišljenja i iskustva, tako da svako od njih, energijom uloženom u sopstveni i zajednički rad, doprinosi uspešnoj realizaciji kolonije. Interakcija, druženje i izmeštanje iz okruženja u kojem umetnici svakodnevno stvaraju, omogućili su stremljenje ka novom.

Učesnici ovogodišnje kolonije su studenti iz Meksika, Češke, Poljske, Hrvatske i Srbije, kao i profesori Uroš Ušćebrka, Univerzitet „Verakruz“ u Meksiku, Bata Knežević, Boris Bogdanović, samostalni umetnik i stručni saradnik za radionicu keramike, i Marko Lađušić, redovni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.