Logo Centar za kulturu Loznica
Дан матерњег језика | Свет жена| Обележавање историских догађаја| Дан Музеја језика и писма у Тршићу|
Ђачки Вуков сабор| Ноћ музеја| Мићини и Верини дани| Међународна мултимедијална студентска ликовна колонија| Вуков сабор| Дани Јована Цвијића| Ала је леп овај свет

Обележавање историјских догађаја из Првог српског устанка
Обележавање Боја на Чокешини

На Лазареву суботу сваке године се обележава годишњица Боја на Чокешини у истоименом месту, који се одиграо 28. априла 1804. године између српске и турске војске код манастира Чокешине, недалеко од Лознице.

У порти манастира је подигнут споменик 1890. године у знак сећања на браћу Недић, који су предводили српску војску и још 303 устаника који су погинули у Боју. Завод за заштиту споменика културе је извршио реконструкцију споменика 1969. године. Организатори обележавања овог важног историјског догађаја су Центар за културу „Вук Караџић“, Градска управа, а од 2014. године и Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Обележавање историјских догађаја из Првог светског рата
Обележавање Гучевске битке

Прве седмице у месецу септембру се обележава годишњица Гучевске битке у Првом светском рату на планини Гучеву, крај споменика и костурнице у којој су сахрањени посмртни остаци око 3.000 српских и аустроугарских војника, учесника велике битке на Дрини 1914. године. Обележавање овог историјског догађаја обухвата одавање државних и војних почасти и пригодни културно-уметничким програм. Од 2014. године организатор овог програма је, поред Градске управе и Центра за културу „Вук Караџић“ из Лознице, Министарство рада, запошљавања и социјалне политике.

Обележавање историјских догађаја из Другог светског рата

Сваког октобра у насељу Драгинац се приређује петодневни програм у знак сећања на 2.900 цивила стрељаних у овом месту у Другом светском рату. Петодневни програм је испуњен изложбама, књижевним трибинама, ликовним колонијама. Од 1985. године приређује се и конкурс дечије прозе и поезије за ученике лозничких основних школа, а само проглашење победника и уручивање награда је за време овог програма.

Октобарски дани у Јадру се завршавају сваког 14. октобра комеморативним окупљањем поред споменика у Драгинцу, у чијој реализацији од 2011. године, поред ОШ „14. октобар“ из Драгинца и Центра за културу „Вук Караџић“ из Лознице, учествује и Министарство рада, запошљавања и социјалне политике. Програму присуствују ученици ОШ „14. октобар“, локално становништво и становништво околних насеља.