13.05.2019
НОЋ МУЗЕЈА 2019.

НОЋ МУЗЕЈА 2019.

Манифестација Ноћ музеја представља јединствен културни спектакл у више од 120 градова широм света. Тема овогодишње манифестације је Слобода - освајање и упражњавање слобода у најширем смислу, од уметничког изражавања и образовања до слободе мисли и кретања.

 

У Лозници се ова манифестација организује од 2009. године.

 

Програм манифестације је следећи:

17.00 часова
Музеј језика и писма, Тршић
МАГИЈА ИЗГОВОРЕНОГ - ИЗМЕЂУ СЛОБОДЕ И ОГРАНИЧАВАЊА

Говорење је израз људске слободе у креирању стварности, стварање безграничних могућности у уразноличавањима живота. Некада је слобода нашег говорења нарушена неповерењем, некада туђе речи покушавају нашу стварност да ставе у своје оквире. Слобода у свакодневним малим стваралаштвима је изван туђих речи. Како све то звучи и значи у народним изрекама које је забележио Вук Стефановић Караџић? О чему су говориле клетве, заклетве и благосиљања чујте у Ноћи музеја у Музеју језика и писма у Тршићу и проверите на који начин је то повезано са нашим савременим навикама у говорењу које често изгледају као да немају никакве везе са тим.

 

19.00 часова
Стална поставка слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић, Лозница
ИЗЛОЖБА СЛИКА ДЕЈАНА УЛАРЏИЋА И ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ "ВЕРА"

Дејан Уларџић, један од најпознатијих српских сликара фантастике, први пут се овом изложбом самостално представља лозничкој ликовној публици. У сјајном простору Легата Вере и Миће Поповић, представља део свог богатог ликовног опуса. Уметник који је прошле године нарпавио ретроспективу у престижној галерији Улус-а , чувеној Цвијети Зузорић. 
Чини се да кроз све његове цртеже и слике, гротескне ликове густих узнемиравајућих садржаја све то побеђује и показује цртачко и сликрско мајсторство. Иза њега сијасет самосталних и групних изложби, неколицина престижних награда, неколико сјајних каталога и књига, изузетних критичара, дугачак и квалитетан сликарски пут који траје већ више од четири деценије. 

 

20.00 часова
Музеј Јадра, Лозница
ИЗЛОЖБА "ЗВОНАРИ СЛОБОДЕ" БРАНИСЛАВА СТАНКОВИЋА И АЛЕКСАНДРЕ НИНКОВИЋ ТАШИЋ

Изложба посвећена двојици великана, Михаилу Пупину и Владики Николају Велимировићу који су ширили славу и част Србије и ван европских континената, у време када је судбина народа зависила од труда изузетних појединаца. Два пријатеља која су свој народ волели више од своје загледаности у највише врхове науке и теологије. Остали су пријатељи до краја живота, заједно су учинили много за српски народ поготово у периоду Првог светског рата.
Ова изложба пре свега говори о мало познатим чињеницама о националном раду Михаила Пупина и Владике Николаја, о њиховом заједничком труду за помоћ српском народу у најтежим тренуцима током Првог светског рата.
Поред изложбе тога дана ће бити и представљена књига истог назива као и изложба од истих аутора. У овој књизи наћи ћемо податке о томе како је Михаило Пупин слао помоћ у Србију као и његову улогу при формирању граница новонастале државе Краљевине Срба Хрвата и Словенаца. Затим веома важно поглавље ове књиге говори о улози Владике Николаја Велимировића у Првом светском рату, његове дипломатске мисије као и истина о судбини Владике Николаја у Другом светском рату.