25.05.2021
50. ЂАЧКИ ВУКОВ САБОР
50. ЂАЧКИ ВУКОВ САБОР
од 27. до 29. маја 2021. године
 
Ђачки Вуков сабор је програм који је посвећен ђацима и њиховом стваралаштву како би се младима, кроз мноштво програма и радионица, приближила наша богата традиција. На овај начин ће се боље упознати са традиционалним вредностима народа којем припадају и језиком којим пишу и говоре. Манифестација која је настала по узору на Вуков сабор, који се организује у част нашег великог реформатора Вука С. Караџића, током месеца маја од 1971. године, окупља велики број ђака из целе Србије, али и земаља из региона. Намера нам је да Тршић и Лозница, у данима Ђачког сабора, буду стециште младих који ће народну традицију и Вука Стефановића Караџића доживети као подстицај за дубље истраживање и за ново и савремено упознавање наше културе, и њено поређење са другим културним наслеђем других народа. Тако ће се омогућити формирање будућих нараштаја на чврстим темељима наше културе и традиције и, самим тим, омогућити младима да постану творци културног идентитета наше земље.
Програм Ђачког Вуковог сабора током деценија се мењао, допуњавао и усавршавао, никад не заборављајући да је основни циљ повезивање младих са властитом традицијом и са свим њеним особеностима и потенцијалима. Управо кроз ову манифестацију, која садржи богат програм у који је укључен велики, разноврсан број радионица, Центар за културу „Вук Караџић“ Лозница омогућио је младима да се на иновативан и креативан начин упознају са традицијом јер садашњост се најбоље разуме уколико се осветли прошлост.
Овогодишња манифестација, 50. по реду, одржаће се од 27. до 29. маја 2021. године. На самом почетку програма, у Музеју Јадра биће представљена изложба одабраних радова ученика основних и средњих школа ликовног конкурса посвећеног Ђачком Вуковом сабору. Поред јубиларне годишњице, Ђачки Вуков сабор обележиће се у знаку још једног јубилеја – 60 година од уручења Нобелове награде Иви Андрићу. Том приликом, у четвртак, 27. маја, свечано отварање програма отпочеће у Вуковом дому традиционалном “Химном Вуку“ Стевана Ст. Мокрањца, у извођењу хора Гимназије, под руководством Дарка Несторовића. Лена Поповић, победница Окружне смотре рецитатора „Песниче народа мог“, ће казивати стихове Недељка Попадића. Свечано отварање биће употпуњено представом „Аска и вук“ у извођењу Малог позоришта „Душко Радовић“ из Београда. Ова приповетка Иве Андрића представља прво идеално место сусрета деце са стваралашрвом нашег великог нобеловца. Другог дана манифестације, у петак у Тршићу биће организовано неколико радионица за ученике: етномузиколошка радионица – Гуслање, коју води Милутин Ђуричић, радионица ткања, радионица анимираног филма из Ниша. Такође, у Музеју језика и писма у Тршићу биће представљена студентска истраживања демонолошких предања – „Приче о тами“. На ову тему говориће проф. др Марко Пишев, доц. др Младен Стајић и докторанд Данило Трбојевић. У оквиру другог дана свечаности, у Гимназији „Вук Караџић“, биће уприличено проглашење победника 19. литерарног конкурса „Вуково звоно“. Завршна свечаност Ђачког Вуковог сабора биће организована у суботу, 29. маја. У простору вајата „Вук и наука“ биће отворена изложба "Педесет година Ђачког Вуковог сабора" аутора Мирослава Терзића, кустос-историчара и Драге Симића, магистра сликарства, док ће у Галерији на Саборишту бити изложени радови студената Факултета примењених уметности Универзитета уметности у Београду. На отвореној позорници на Саборишту, уз традиционално извођење "Химне Вуку" Стевана Стојановића Мокрањца и подизање заставе Вукових сабора, присутнима ће се обратити Јока Станојевић, ученица Средње школе „Свети Сава“ Лозница, која је представљала Републику Србију на Међународној хемијској олимпијади, одржаној у Дебрецину, у Мађарској, септембра 2019. године.
У наставку програма, Мало позориште „Душко Радовић“ из Београда извешће представу „Срце у јунака Краљевића Марка“.
Овогодишњу манифестацију Ђачки Вуков сабор подржало је Министарство културе и информисања Републике Србије.