14.09.2021
Свечано отворен 88. Вуков сабор

Манифестација Вуков сабор, једна од најстаријих и најзначајнијих манифестација у Србији, свечано је отворена у понедељак, 13. септембра 2021. године, у Вуковом дому културе у Лозници. Традиционално програм свечаног отварања започео је "Химном Вуку" Стевана Стојановића Мокрањца коју је извела група певача Културно-уметничког друштва "Караџић".

Сабор је свечано отворила Славица Трифуновић, помоћница министра културе и информисања у Влади Републике Србије. У свом говору, помоћница министра истакла је да се ова значајна манифестација, посвећена великану српске културе и писмености, реализује управо у време када Народна скупштина Републике Србије разматра предлог Закона о употреби српског језика у јавном животу и заштити и очувању ћириличког писма, и да је у времену, када се у свакодневном животу све више користе информационе технологије, приоритет очување матичног писма, наводећи пример како су већ заштићени бугарско ћириличко писмо и грчки алфабет. Речи добродошлице упутила је Снежана Нешковић Симић, магистар сликарства и директорка Центра за културу "Вук Караџић".

У наставку програма свечаног отварања, Филхармонија младих "Борислав Пашћан" из Београда извела је два клавирска концерта "Метохијска појања" и "Рашки мозаик" композитора академика и једног од најзначајнијих композитора савремене српске уметничке музике, Светислава Божића. Као солиста наступио је Александар Синчук, пијаниста из Русије и професор на Факултету музичке уметности у Београду. Оркестром Филхармоније младих дириговао је Ђорђе Павловић, шеф диригент Филхармоније младих и диригент Опере и Балета Народног позоришта у Београду.

Манифестација Вуков сабор траје наредних седам дана. Кроз овогодишњи програм Вуковог сабора обележиће се два јубилеја - 60 година година од уручења Нобелове награде Иви Андрићу и 50 година Међународног славистичког центра.

Позивамо вас да присуствујете нашим програмима.