15.09.2021
ТРЕЋИ САБОРСКИ ДАН
Трећи саборски дан биће оплемењен традиционалним представљањем Матице српске у 13 часова у Сталној поставци слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић, најстарије српске књижевне, културне и научне институције, као и њеног издања, Летописа Матице српске, књижевног часописа који у читавом свету најдуже, а без већих прекида излази још од 1824. године.
У програму учествују: Ђорђо Сладоје, песник и главни уредник Летописа Матице српске; Селимир Радуловић, управник Библиотеке Матице српске и члан уредништва Летописа Матице српске; Зоран Ђерић, управник Српског народног позоришта у Новом Саду и члан уредништва Летописа Матице српске и Мирослав Алексић, помоћник управника Библиотеке Матице српске.
 
Такође, у Галерији „Мина Караџић“ у Вуковом дому културе у 19 часова премијерно ће бити приказан документарни филм „Први Вуков сабор у Тршићу“ (1933) Југословенске кинотеке у режији Петра Ж. Петровића и Чеде Поповића о којем ће говорити Александар Ердељановић, управник Архива Југословенске кинотеке.
Током седам саборских дана, Лозница и Тршић биће центри културних дешавања Србије у којим ће се представити најзначајније културне институције, приказати многе изложбе и извести богат културно-уметнички програм.
 
ДОБРО ДОШЛИ НА ПРОГРАМЕ 88. ВУКОВОГ САБОРА!